Nincs hűsölés az Assal-tónál (3/3)

Az adatrögzítő grafikonjának kiértékelése

A 6 nap/ 5 éjszakás kutatási periódus hőmérsékleti görbéje (zúmolj a tisztább megtekintésért)

Első nap (június 21)

Ez az egyetlen nap mikor jelentős időt töltöttem a mérőhely közelében. A sós lapályon történő gyaloglásom idejében mérsékelt „szárazköd” burkolta a tájat, gyenge légmozgással. A loggert délelőtt 10 óra 43 perckor indítottam be és már az első adatot szabályszerűnek lehet tekinteni, mivel a szenzort már jóval előtte a Barani árnyékolóba helyeztem, hogy felvegye a környezet valós hőmérsékletét. Mivel két perces, rövid időközre állítottam az adatrögzítést, a görbe a jellegzetes „fűrészes” aspektust mutatja, sok kis meredek fel-le mozgással az általános nagy hullámokon belül. A hőmérséklet rohamosan növekedett egészen 14:17-ig, mikor elérte a 47.0 fokot. Ha lassabb ütemben is, az emelkedés ezután is folytatódott, míg 15:59-kor 47.4 Celsius fokban tetőzött (egész normális evolúció). Ebben az időben az ég derült vagy részlegesen borult volt, de az észak-nyugatról érkező felhők sosem tudták elfedni a napot.

Délután negyed hat fele hagytam el a helyet, mikor a hőmérséklet már csökkenőben volt és a napot elérték a felhők kevéssel mielőtt eltűnt volna a szurdok falai mögött. Kis idő múlva, nem sokkal 6 óra után homokvihar támadt, aminek lejárta után még egyszer visszatértem, hogy leellenőrizzem a háromlábú állapotát (szerencsére nem borult fel). Ez az intervallum egybeesik egy konstans periódust követő nagyon releváns 2.3 fokos zuhanással, mikor 18:09 és 18:25 között 46.3 fokról 44.0-re csökkent a hőmérséklet.

Az első nap és az azt követő éjjel hőmérsékleti görbéje

Ezután a lefele ívelés természetesebb volt egészen 2:57-ig , mikor elérte a 39.4 fokos éjjeli minimumot. Hajnali 5 óra előtt egy meglepő emelkedés következett az eleve nagyon magas alapról, egészen 40.9 fokig, ahonnan újra csökkenni kezdett. A legalacsonyabb rögzített adat végül 38.1 fok lett kevéssel 8 óra előtt, már jó napvilágban, azonban a szurdokban ilyenkor még árnyék lehetett. Az éjszakát a szabadban töltöttem a tó közelében és a logger által memorizáltakhoz hasonló hőmérsékleteket mértem éjfél és reggeli 6 óra között (38-40 fok) a kézben tartott Greisinger műszerrel. Időközben az ég felhősebbé vált.

Második nap (június 22)

Ezen a reggelen elhagytam az Assal-tó vidékét és csak utolsó nap tértem ide vissza (26-án késő délután), hogy összeszedjem a felszerelést. Ez a második nap fura kombináció, mivel a legalacsonyabb napi maximumot (44.3 fok 15:15-kor) a két legmagasabb minimum (38.1 és 37.6 fok) fogja közre.

This image has an empty alt attribute; its file name is LacAssal_graph2th-1024x470.jpg
A második nap és az azt követő éjjel hőmérsékleti görbéje

Ez, valamint a tény, hogy van két rövid és meredek csökkenés a kora esti periódusban (újra 6 és 7 között) jelzi, hogy újra homokvihar lehetett. Ennek ellenére az említett maximum és minimum egyaránt a várt napszakban mérődött (délután és kora reggel).

Harmadik nap (június 23)

Ezen a napon a Ghoubbet-öböl nyugati felében túráztam, tehát nem túl messze az Assal-tótól (légvonalban 25 km-re a szorostól). A reggel felhősebb, míg déltájt és kora-délután napos és nagyon forró idő volt. Kézben tartott hőmérőmmel 46 fokot mértem a fekete lávamezőn, miközben mérsékelt szél fújt.

A harmadik nap és az azt követő éjjel hőmérsékleti görbéje

Reggeltől a hőmérséklet folyamatos emelkedett 15:03-ig, mikor elérte a 47.2 fokos napi csúcsot, majd egy enyhe visszaesés után, 16:25-kor újra elérte ezt az értéket. Ezen második maximumot rögtön egy 6 percen belüli, 3 foknál nagyobb meredek zuhanás követte, miután normalizálódott a görbe. Ez időrendben egybeesik azzal, mikor a gyalogtúrám befejezéséhez közeledve fejlettebb gomolyfelhőket láttam az égen észak-nyugati irányban. Valószínűleg újra csak szél lehetett, eső nélkül. Ezen a napon megfigyelhetünk egy természetellenes 3 fokos melegedést is este 9-10 között (megint meghaladva a 40 fokot), egyértelműen khamszin okozhatta. A csökkenés csak éjfél után állt be, a legalacsonyabb hőmérséklet 35.2 fok volt kora reggel.

Negyedik nap (június 24)

Ezen a napon a hőmérséklet evolúciója normális. A 44.6 fokos maximumot egy lényeges visszaesések nélküli, folyamatos emelkedést követően érte el 15:07-kor. Délután 4 óra fele csökkenésbe váltott, s egy enyhe esti melegedést leszámítva reggelig tartotta a lefele ívelést, mikor 5:05-kor elérte a 33.3 fokos minimumot, egyben az egész kutatás legalacsonyabb hőmérsékletét. Mivel a fővárosban tartózkodtam, nincs információm a régió égboltjának akkori állapotáról.

A negyedik nap és az azt követő éjjel hőmérsékleti görbéje

Ötödik nap (június 25)

Ezen a napon újra túrázni voltam a Ghoubbet-öböl vidékén, ezúttal a dél-keleti felében, tehát kicsit távolabb a tanulmányozott területtől (légvonalban kb 45 km). Ma kevesebb por volt a levegőben mint a többi napon, így a fennsík meredek pereméről átláthattam a túlsó partra (épphogy, ami azt illeti).

Az ötödik nap és az azt követő éjjel hőmérsékleti görbéje

Ezen a napon a csúcs kicsit hamarabb állt be mint általában: 44.5 fok 14:29-kor. Innen plató állapot következett délután 5 óráig, aztán beindult a nem túl egyenletes csökkenés. Ezúttal is történt egy markáns 2 fokos esti hőemelkedés és a hajnali órák sem voltak túl stabilak. A minimum 35.8 fok.

Hatodik, utolsó nap (június 26)

Ma késő délután visszatértem az Assal-tóhoz, hogy összeszedjem a felszerelést. Újra rosszabbak voltak a látási viszonyok a por miatt, épphogy ki tudtam venni néhány kisebb felhő kontúrját az égen. Az időzítés egész jó volt mivel csak 6 óra után értem a szorosba, mikor a hőmérséklet már csökkenőben volt, így addigra ennek a napnak a maximumát is rögzítette a logger.

A hatodik nap és az azt követő éjjel hőmérsékleti görbéje

A 46.1 fokos csúcs 15:59-kor állt be, pontosan ugyanabban a percben, mint az első nap 47.4 foka. Megfigyelhetünk a grafikonon egy reggeli 1.6 fokos hirtelen melegedést, valamint egy 2 fok feletti természetellenes visszaesést déli 1 óra után. Ezeket leszámítva többé-kevésbé konstans az emelkedés délután 4 óráig, majd csökken. Az utolsó leolvasás 43.6 fok volt 18:07-kor, mikor leállítottam a loggert.

A 6 nap/ 5 éjszakás kutatási periódus középhőmérséklete a vádiban kerek 40.0 Celsius fok, egyértelműen egy ritka magas érték. Ezen belül az átlagos maximum 45.7, az átlagos minimum 36.0 fok volt. Amíg a maximum hasonló a Földünk legforróbb vidékein lévő meteo állomásokon mértekhez (Furnace Creek, Ahvaz, Basrah, Jahra, In Salah, Reggane, Sibi, Jacobabad), addig a minimum jóval ezek fölötti, egyetlen ma is működő állomás sem közelítette meg a 35 fokot egyik hónapban sem.

Általános következtetések

  • Az Assal-tó vidéke a bolygó egyik legforróbb tája, hasonló klímával rendelkezik mint az etiópiai Danakil, ahol a 34.6 fokos legmagasabb évi középhőmérsékletet mérték Dallolban 1960-1966 között.
  • A napi maximumok általában délután 15-16 óra körül jelentkeznek egy reggeltől induló, többé-kevésbé folyamatos emelkedés után.
  • A késő délutáni, valamint esti órákat instabilitás jellemzi meredekebb változásokkal, a szél a legaktívabb lévén ebben a periódusban.
  • 2-3 foknál nagyobb hőemelkedések a sötét intervallum bármely pillanatában történhetnek, akár hajnalban is meghaladva a 40 fokot.
  • A napi hőingás kicsi, kiváltképpen trópusi sivatag viszonylatában. Ezt főként a forró és száraz khamszin szél okozza, mely állandóan keveri a rétegeket. A felhők, takaróként funkcionálva megőrizhetik a napközben felhevített levegőt, fokozva ezt a jelenséget.
  • Több felhő van reggel és éjjel, mint délben.
Dzsibuti műholdfelvételei: baloldalt június 21-én „khamszin-effektussal”, jobboldalt június 11-én derült éggel

Összehasonlítás Dzsibuti (Ambouli Repülőtér) meteo állomással

A Wunderground oldal history részlege szerint, de a sofőröm, Houmed által is megerősítve, június 21-én, (mikor a 47.4 fokos csúcsot rögzítette a loggerem az Assal-tó mellett) a fővárosban a hőmérséklet elérte a 45 fokot déli 14-15 órakor. Ez csupán egyetlen fokkal marad el a város abszolút rekordjától és minden bizonnyal a khamszin számlájára írható. Mivel Ambouli értékei mind kerekítettek, kénytelen vagyok ezekkel dolgozni: 21-én tehát 2.4 fokkal előzte meg az Assal-tó.

Dzsibuti meteo állomás hőmérsékleti görbéje június 21-én (Wunderground/ History)

Június 22-én is nagyon meleg volt a fővárosban, ekkor 44 fokot mértek, szintén kora-délutáni időszakban. Mivel ekkor ott tartózkodtam, személyes tapasztalattal is alátámaszthatom, hogy valóban rekkenő volt a hőség. Ennek tetejébe ezen a napon a két helyszín csúcsértékei nagyon hasonlóak, a loggerem a legalacsonyabb maximumát regisztrálva a szurdokban: 44.3 fok.

Június 23-án a különbség jelentősebb, a város 42 fokot, míg az Assal-tó 47.2 fokot mért: 5.2 fok a mélyföld javára. Június 24-én volt a „legenyhébb” idő Dzsibutiban 37 fokos max-al (minden bizonnyal magas légnedvességgel), miközben az állomásom 44.6-ot mért: 7.6 fokos eltérés, ez a legnagyobb. Június 25-én újra kisebb a különbség, a főváros 41, a loggerem 44.5 fokot rögzített: 3.5 fok. Utolsó napon megint nagy a szakadék: 39 vs 46.1: 7.1 fok.

Az átlagos maximumok közti különbség a hat napra 4.3 fok az Assal-tó javára. Partközeli fekvése miatt Dzsibuti városában jóval nedvesebb a levegő, ezért itt 35-36 fokon is magas a hőindex. Ezzel szemben az Assal-tó vidékén sokkal aktívabb a száraz szél.

Összehasonlítás Dallollal (Etiópiai Danakil)

Mivel Dallol meteo állomása csak 1960-1966 közt működött és az adatok is eléggé megkérdőjelezhetőek, ez a párhuzam kevésbé lesz konkludens.

Dallol klimatológiai statisztikája (Wikipédia)

Ha kizárólag júniust vesszük figyelembe a táblázatban, Dallol átlagos maximuma 1 fokkal magasabb mint a hat napos kutatásomé az Assal-tónál (45.7 fok). De be kell vallanom, hogy elég komoly kétségeim vannak a volt etiópiai mérőhely adatainak helyessége felől, mivel a júniusi átlagos, valamint abszolút maximumok között feltűnően kicsi a különbség: 1-1.5 fok. Ez még akkor is gyanús, ha csak 6-7 év mérésről beszélünk. Mivel rengeteg hibás klimatológiai táblázatot láttam már életemben, jelentős eltérésekkel akár ugyanazon állomás különböző forrásokból származó adatai között is, az alapállásom az, hogy nagyon sok algoritmusokon és nem valós megfigyeléseken alapszik.

Végső kérdés: Meg tudná-e dönteni az Assal-tó mélyföldje a jelenlegi világrekordot ami a legmagasabb hőmérsékletet illeti? Nem zárhatjuk ki, de személyes véleményem, hogy a felső határ valahol 50-52 Celsius fok között lehet itt. Valószínűleg nagyobb esély lenne meghaladni a legmagasabb éjjeli minimumot, amit jelenleg az ománi Khasab tart 44.2 fokkal.

Eredményesnek tartom ezt a kutatást, valójában az első amikor hibátlanul és folyamatosan sikerült a tervezett periódust monitorizálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük