Karagiye mélyföld: tengerszint alatt, testhőmérséklet fölött (1/3)

Intro: tenger vagy tó?

Neve ellenére, a Kaszpi-tenger valójában egy túlméretezett tó, ugyanis minden oldalról körülzárt, nincsen kapcsolata a világóceánnal. Hatalmas mérete mellett (371000 négyzetkilométeres felületével messze földünk legnagyobb tava) egy másik érdekes sajátossággal is bír: víztükre 28 méterrel a tengerszint alatt fekszik. Noha száraz klímában található, a nagy hozamú Volga folyónak köszönhetően tartalma mégis jóval kevésbé sós az átlagos tengervíznél (kb egyharmada). A tó körül, főként az északi felében egy szárazságtűrő cserjékkel és füvekkel borított, gyéren lakott, kiterjedt síkvidék, a „Kaszpi-mélyföld” található.

„Skal’naya tropa”, Aktau sziklás tengerparti sétánya

A „tenger” keleti partján fekszik az olajiparra épült Aktau, dél-nyugat Kazahsztán Mangystau tartományának fővárosa. Nyáron az itteni klíma mediterrán jellegű (meleg, illetve forró, kevés csapadékkal), így partvidékét előszeretettel látogatják a helyiek, az ország távolabbi tájairól is sokan érkeznek ide üdülni. A nemzetközi turizmus viszont még gyerekcipőben jár, ezért jó választás azon utazók számára, akik egy rendhagyó, kevésbé zsúfolt strandélményre vágynak. A jellegzetes „szovjet alap” (széles utak, négyszögletes struktúrák, hősi emlékművek) fölött a modern Aktau igyekszik lépést tartani a nyugati világgal, s ha pezsgőnek nem is nevezhető, de meglehetősen relaxált légkör uralkodik a városban.

A célpont kiválasztása

Az extrém klímakutatással összefüggő munkamorálom viszonylatában ez az utazás nem volt egy szokásosan jó előre megtervezett, hanem inkább az utolsó pillanatban hozott döntéshez állt közelebb. Kevesebb rendelkezésre álló szabadidővel ezúttal úgy fizikailag, mint anyagilag egy valamivel „könnyebb” célpontot néztem ki magamnak.

A legmélyebben fekvő szárazföldi területekhez való, régóta tartó, szoros kötődésem nyomán a dél-nyugat kazahsztáni Karagiye mélyföld tűnt a legjobb választásnak ebben a korlátozott kontextusban. A félsivatagos klímájú medence alja 132 méterrel süllyed a tenger szintje alá, ezzel Kazahsztán, valamint a volt Szovjetúnió legalacsonyabb pontja, világviszonylatban pedig az ötödik helyen áll a Holt-tenger (Izrael-Jordánia), Assal-tó (Dzsibuti), Turfáni mélyedés (Kína/ Hszincsiang-Ujgur) és a Qattara mélyföld (Egyiptom) után.

A Karagiye mélyföld (piros nyíl) a Kaszpi-mélyföldön belül (sötétzöld terület a kép felső részén)

Noha abszolút értelemben véve, a bolygó legforróbb helyeinek versenyében nem tekinthető „élvonalbeli” területnek, ha figyelembe vesszük a relatív magas szélességi fokát (43 É), nyáron egész komoly teljesítő potenciállal rendelkezik. Mivel a régió kontinentális éghajlatú, a partok közelsége (20-40 km) nemigen befolyásolja itt a nappali felhevülést, így a sivatagból fújó, száraz keleti szél gyakran teljesen kiküszöböli a tengeri szellőt.

A mélyföld egy szovjet topográfiai térképen (közép), Aktau-t akkoriban Shevchenko-nak hívták (bal-felső sarok)

A víztömeg által mérsékelt Aktau átlagos nyári maximuma 31-32 Celsius fok, a 44 fokos rekordhőmérsékletet augusztusban mérték (Wikipédia). Mangystau belsőbb területeinek időjárási statisztikáihoz nincsen hozzáférésem, de mégcsak biztos sem vagyok benne, hogy a regionális központ kivételével léteznek-e még valódi meteorológiai állomások a közelben.

A mélyföld egy sajátos topográfiai kompozíció tartozéka, szó szerint „depresszió a depresszióban”, mivel már a szomszédos Kaszpi-tó maga is a világóceán szintje alatt fekszik, a Karagiye meg nála is jó 100 méterrel mélyebbre süllyed.

Műholdfelvétel a mérőfelszerelés helyzetével (piros pont) a medence észak-keleti felében

A pontos lokáció tekintetében egy olyan helyet néztem ki, mely egyidejűleg a lehető legtávolabb van a partoktól (37-38 km), valamint a legalacsonyabb szinten (-132 m) fekszik. Ugyanakkor igyekszem a műszertartó háromlábút homokkal borított felületre helyezni, mely picit fokozza a nappali felhevülést a kompaktabb agyag, illetve az erősen reflektáló sókéreghez (fehéres folt a fenti képen) viszonyítva.

A mélypontot legkönnyebben az Aktau-Zhanaözen útról (új, török aszfalt) indulva lehet elérni, ahonnan kb 10 km-re, dél, dél-nyugati irányban, a meredek keleti perem lábánál található.

A kutatás rövid összegzése

A repülőm augusztus 11-én kora reggel, kevéssel napkelte előtt landolt Aktau-ban. Az optimista időjárás előrejelzés arra motivált, hogy mielőbb leérjek a Karagiye aljára és kihelyezzem oda a mérőfelszerelést. Minden remekül ment, a helyiek nyitottak és segítőkészek voltak, emígy, noha nagyjából semmit sem aludtam az utazás folyamán, a futtában történő bevásárlás elégségesnek bizonyult és 9 óra tájt már le is szálltam a Zhanaözen-be tartó kocsiról, közvelenül a mélyföldre néző kilátópontnál. A fennsík kopár, sziklás pereméről hamarosan elindultam a célpontom felé.

Ereszkedőben a Karagiye depresszióba

Tíz óra előtt már meglehetősen meleg volt, az ég teljesen derült és csak gyenge légmozgás. Miután átlavíroztam a letörés meredek és erősen szabdalt szakaszán, a medence lapos fenekén folytattam az utam. Néha szilárdabb agyagos, máskor porhanyósabb, sóval kevert, általában véve gyér növényzettel fedett üledék alkotja a felszínt. Egy kis homokbuckákkal borított övezetben, 12:30 táján felszereltem az adatrögzítőt a háromlábú állványra. A pontos koordináták: 43.490923 É, 51.838903 K, a magasság -130 méter. Az érzékelő távolsága a talajtól kb 170 cm. Déli 12:42-kor a mérő-állomás beindult, első leolvasás: 36.6 Celsius fok.

A meteo-állomás a medence alján

A felszerelés közelében vártam egészen délután 5-ig, hogy élőben kövessem a hőmérsékletemelkedést a legmelegebb napszakban. A 40.1 fokos maximum 16:48-kor jelentkezett, időközben 64.3 fokot mértem a talajon a nap legnagyobb beesési szögének idejében, 13:30 körül. Mielőtt elhagytam a helyet, egy az állványra akasztott, földdarabokkal megtöltött zsákkal stabilizáltam a struktúrát, hogy az esetleges szelesebb időket is biztosan túlvészelje.

Az éjszakát egy szúnyogsátorban töltöttem a mérőhelytől kevesebb mint 1 km-re, egy kompakt, nagyméretű homokbucka szomszédságában. A derült ég ellenére, részben a légmozgás miatt, a hajnali hőmérséklet csupán 28.9 Celsius fokig süllyedt. Már félhomályban elhagytam a tábort és négy nap múlva, augusztus 16-án délután tértem vissza, hogy összeszedjem a felszerelést. Ebben a köztes időszakban Aktau mellett a Mangyshlak félsziget más vidékeit (Shetpe település, Kaszpi-partvidék) is meglátogattam, ahol hasonlóan száraz, forró és nagyrészt derült légköri állapotokat tapasztaltam.

A csúcsérték (40.1 Celsius fok) 16:48-kor állt be

Augusztus 16-án átkeltem a Karagiye mélyföldön a túlsó irányból (Kuryk út) indulva, a mérőhelyet a lapály közepén elterülő sósivatagon keresztülhaladva értem el. Az idő nagyrészt napos, de valamivel enyhébb volt, mint az első napon, noha még jó messze a kellemestől. A loggert működőképesen, a helyén találtam, a készülék memóriája sikeresen rögzítette az adatokat. Az abszolút maximum (40.6 Celsius fok) fél fokkal haladta meg az első nap csúcsértékét (egyaránt 12 és 13-án), miközben a „leggyengébb” maximum (36.0 fok) 15-ére esett. A leghidegebb 16-án reggel volt, mikor a hőmérséklet 19.3 fokra csökkent, ami nagy előnnyel a legalacsonyabb mért érték.

Sósivatag -132 méteren

A mélyföldön töltött idő alatt néhány gazellát, tevét és lovat, valamint – a növényekkel gazdagabban borított területeken – madarakat láttam. Kis gyíkok, néhány bogár és egy éjjeli pókfajta is jelen volt. Sötétedéskor a szúnyogok előjönnek, talán denevért is észleltem a hálón keresztül. Emberekkel egyáltalán nem találkoztam a Zhanaözen és Kuryk útak között.

A terepen használt műszerek

-Egy LogTag UTRED30-16 adatrögzítő, -40, +99 Celsius fokos mérési intervallummal, +-0.5 fokos pontossággal és 0.1 fokos felbontással

-Egy Greisinger GMH 2710-T digitális precíziós hőmérő, -199.9, +200 Celsius fokos mérési intervallummal, +-0.1 fokos pontossággal és 0.1 fokos felbontással

-Egy műszertartó szerepet szolgáló fényképezőgép állvány

-Egy spirális árnyékoló a Barani Design Technologies-tól: https://www.baranidesign.com/

Talajhőmérséklet dél körül

Folytatjuk…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük